Viisauden silmälasit

Sorry, tämä teksti oli hävinnyt bittitaivaaseen, mutta postaan sen tässä nyt uudelleen:


Kuusivuotias lapsenlapseni katsoi itseään peilistä silmälasien kanssa ja sanoi, että lasit tekevät hänet viisaan näköiseksi. Hän oli oikeassa. Monet tulevat viisaan näköisiksi laittamalla silmilleen silmälasit.

 

Minä luulen kuitenkin, että oikeasti viisaaksi tullaan kyselemällä. Jos sinulla on polttava kysymys, et kaihda vastuksia löytääksesi siihen vastauksen.

Kansanviisaus ei tosin ole kyselijöitä juurikaan arvostanut. ”Yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata.” Kyseleminen ei ole arvostettua. Tiedän tämän kokemuksesta. Kymmeniä vuosia pidin luonnontieteen luentoja, jotka päätin aina näin: onko kysyttävää? Yleensä ei ollut. Kukaan ei uskaltanut paljastaa, ettei ollut ymmärtänyt esityksestäni juuri mitään.

 

Toki on valmiita vastauksia. Mutta ilman kysymyksiä niillä ei tee mitään. Olen yrittänyt työstää tätä ajatusta lastenkirjoissani. Varsinkin ensimmäinen, Ilpo ja Vaari luonnonilmiöihin tutustumassa, on pitkälti dialogia kyselevän Ilpo-pojan ja Vaarin välillä. Oppineet kirjailijakollegani ovat valistaneet minua, että  tämäntyyppisellä kertomisella on nimikin. Se on kuulemma sokraattinen menetelmä. Itse Sokrates opetti kysymyksen ja vastauksen kautta

 

Mielestäni nykyiset tietokirjatkin (saati sitten ne takavuosien tietosanakirjat) painottavat liikaa vastauksia.  Otan tosielämän esimerkin peruskoulun tunnilta.  Opettaja kysyy että kumpi putoaa nopeammin, lyijykuula vai höyhen?  No tietty molemmat putoavat painovoiman vaikutuksesta yhtä nopeasti, jos ilman vastusta ei ole. Tämä on tosiasia. Mutta miksi ihmeessä on näin? Mikä se painovoima on? Mistä se tulee? Vastaus yhtä nopeasta putoamisesta ei sisällä tätä

 

Vastaus yhtä nopeasta putoamisesta ei sisällä tätä tärkeää  kysymystä.

Viisauden silmälasit auttavat parhaimmillaan näkemään, miten pinnallisia tietomme yleensä ovat, ja etsimään parempaa tietoa kysymysten kautta. Siksi lapsen kyselevä mieli on kallisarvoinen. Se ei hyväksy itsestäänselvyyksiä. Vaalikaamme sitä.