Bakteeriaivot ja muuta ihmeellistä

Jokainen tietää, että on pahoja bakteereita ja hyviä bakteereita. Hyviin kuuluvat vaikkapa maitohappobakteerit, joita syödään matkoilla turistiripulin ehkäisemiseksi.Bakteerien tiedetään auttavan ruoansulatuksessa ja valmistavan vitamiineja.  Mutta tutkijat ovat  viime aikoina saaneet bakteereista selville vallan ällistyttäviä asioita. Suolistobakteerit kun näyttävät olevan tarpeen immuunijärjestelmän eli sen paljon puhutun vastustuskyvyn normaaliksi kehittymiseksi. Hiirikokeilla on lisäksi todettu, että steriilisti kasvatetut hiiret (siis sellaiset, joilla ei ole lainkaan bakteereita) käyttäytyvät ja reagoivat stressiin eri tavalla kuin normaalit. Kun steriilien hiirten suolistoon siirretään tavallisten hiirten bakteereita, käytös palautuu normaalisti. Suolistobakteereilla ja käyttäytymisellä on siis joku yhteys. Tiedetään, että bakteerit valmistavat hermovälittäjäaineita, kuten serotoniinia. Olisiko niillä jokin merkitys tässä ilmiössä? Joka tapauksessa yhteyden suoliston ja aivojen välillä ajatellaan tapahtuvan kiertäjähermon  (vagus) kautta, joka yhdistää suoliston hermotuksen aivoihin. Suolistobakteereista on jopa alettu puhumaan "toisina aivoina", jotka vaikuttavat mielialaan ja vaikkapa näläntunteeseen. Viimeksimainittu seikka olisi yhteys suolistobakteerien yhteyteen ravitsemukseen. Hyvät bakteerit pitäisivät isäntänsä terveellä tiellä, kun taas huonot käskyttäisivät syömään liikaa sokeria ja rasvaa, mikä aiheuttaisi lihavuutta ja siihen liittyviä tauteja kuten diabetestä. Mistä muista mieliteoista bakteerit voisivat olla vastuussa? Saavatko jotkut niistä ihmisen himoitsemaan vaikkapa alkoholia? Suolistobakteerit toimisivat siten ikään kuin toisina aivoina. Niiden massakin aikuisessa ihmisessä on samaa luokkaa kuin aivojen massa, eli puolisen toista kiloa.

 

Näihin jännittäviin löydöksiin tulee kuitenkin vielä suhtautua kriittisesti, sillä kovaa faktaa on vielä suhteellisen vähän. Mutta tutkijoiden mielenkiinto on takuulla herännyt, ja uusia tutkimuksia tullaan julkaisemaan tänäkin vuonna.

 

Aiheesta lisää: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3838555/Why-bacteria-stomach-really-control-eating-habits-weight-loss-mood.html