Liberian mysteeritauti
Liberia kärsi muiden Länsi-Afrikan maiden tavoin vuoden 2014 ebolavirusepidemiasta. Siksi suurta huolta aiheutti, kun huhtikuussa kolmisenkymmentä ihmistä sairastui tuntemattomaan tautiin eräiden hautajaisten yhteydessä. Peräti kolmetoista heistä kuoli. oireisiin kuuluivat sekavuus, oksentelu ja ripuli. Olisiko tauti ebolaa? Liberian hallitus onnistui kuitenkin yhdessä ulkomaisten toimijopiden (USA:n CDC, WHO) kanssa nopeasti selvittämään, että mysteeritauti ei ollut ebolaviruyksen aiheuttama. Se oli suuri helpotus, mutta mistä sitten saattoi olla kyse?
USA:n Tartuntatautien Valvonta-ja ehkäisykeskuksen (CDC) ensimmäiset lausunnot asiasta viittasivat siihen mahdollisuuteen, että kysessä oli jonkinlainen myrkytys. Olisiko hautajaisvieraiden ruoassa tai juomassa ollut jotakin myrkyllistä kemikaalia? Tai kenties ruokamyrkytykseksen aiheuttavia bakteereita? Mahdollisuuksia oli lukuisia. Tutkimusten ollessa vielä kesken löydettiin yllättäen tautiin kuolleista otetuista näytteistä aivokalvontulehdusta aiheuttavaa Neisseria meningiditis-bakteeria. Olisiko tauti siis bakteeriperäistä aivokalvontulehdusta? Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on helposti tarttuva ja hoitamattomana hengenvaarallinen.
Meningiitti eli aivokalvontulehdus on yleinen tauti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, etenkin niin kutsutulla meningiittivyöhykkeellä, joka kulkee idästä länteen Nigerian ja Etiopian korkeudella. Koska Liberia ei kuulu kyseiseen vyöhykkeeseen, meningiittiepidemiaa ei ensimmäisenä epäilty. Tutkimukset ovat edelleen kesken. On vielä mahdollista, että sairastuneita yhdisti jokin muukin tekijä kuin havaittu bakteeri. WHO:n lausunto päivämäärältä 10.5.2017 (http://www.who.int/hac/crises/lbr/update-deaths-liberia/en/ ) on sekin varovainen. Mikäli aivokalvontulehdus lopulta todetaan taudin syyksi, on vielä selvitettävä epidemian lähde ja tartuntatavat. Siinä riittää tutkimista pitkäksi aikaa.