Tietokirjat / Non-fiction

Uskomattomat uskomukset Ihmislepakoista energiaterapiaan

Gaudeamus 2023.  Esitteestä: Uskomattomat uskomukset esittelee koko joukon erikoisia käsityksiä. Villin kuuloisilla uskomuksilla on kannattajansa, vaikka tieteen ja tutkimuksen asema on vankempi kuin vuosisatoja sitten. Teoksessa jäljitetään näiden uskomusten lähteitä tarinoista, huijauksista ja huhupuheista sekä tutkimuksen harhapoluista.

 

Maa on litteä, merissä polskuttelee merenneitoja, ja hanhia kasvaa puussa kuin hedelmiä. Avaruusolennot kulkevat joukossamme, rokotteissa on kyse salaliitosta ja kivet puhuvat. Mikä on maailmassamme mahdollista? Mikä saa arvelun vahvistumaan mielipiteeksi ja edelleen vakaumukseksi, vaikka uskomukselle ei ole löydetty yhtään tieteellistä todistetta?

Uskomattomat uskomukset esittelee koko joukon erikoisia käsityksiä. Villin kuuloisilla uskomuksilla on kannattajansa, vaikka tieteen ja tutkimuksen asema on vankempi kuin vuosisatoja sitten. Teoksessa jäljitetään näiden uskomusten lähteitä tarinoista, huijauksista ja huhupuheista sekä tutkimuksen harhapoluista. Samalla tutustutaan muun muassa biologisiin kummajaisiin, tähdistä ennustamiseen, salaperäiseen sähköön ja lumevaikutuksen voimaan.

Teoksessa pohditaan myös uskomustiedon ja tieteellisen tiedon jännitteitä ja päällekkäisyyksiä. Miten määritellään luotettava tieto? Miten tiede etsii totuutta, ja miten se voi menestyä kilpailussa uskomustiedon kanssa?

 

Koronapandemia pohjia myöten:  Virus joka pysäytti maailman.

Gaudeamus 2022. Takakannesta: Virus, joka pysäytti maailman on tukeva ankkuri kaikille, jotka luovivat koronavirusta koskevassa uutis- ja tietotulvassa. Tämä yleistajuinen, tutkimustietoon pohjaava teos kertoo, millainen virus SARS-CoV-2 on ja mitä se aiheuttaa ihmiskehossa. Se tarkastelee pandemian syntyä ja etenemistä sekä kriisin erilaisia vaikutuksia Suomessa ja maailmalla. Teos auttaa hahmottamaan, mitä voimme viime vuosien tapahtumista oppia, kun valmistaudumme tuleviin pandemioihin.

https://www.gaudeamus.fi/teos/virus-joka-pysaytti-maailman/

Bakteerien planeetta

Bakteerit ja arkeonit, nuo silmälle näkymättömät eliöt, ovat tärkeitä sekä hyvässä että pahassa. Tämä syksyllä 2019 ilmestyvä kirja kertoo tutkimuksen historiasta, bakteeritaudeista, antibiooteista ja antibioottiresistenttiydestä. Oman lukunsa saavat näiden eliöiden merkitys typen ja hiilen kierrossa ja ilmastonmuutoksessa. Kirjassa kerrotaan myös suolistobakteerien merkityksestä ihmiselle sekä probiooteista. Onko ihminen kenties holobiontti, mikrobiensa kanssa elävä yhdistelmäeliö?

Gaudeamus 2019.

 

Biokemia ja solubiologia

Biokemia ja Solubiologia -kirja (Jyrki Heino & Matti Vuento) ilmestyi Valon päivänä 3.2.1019. Oppikirja perustuu uusimpiin tutkimustuloksiin ja soveltuu bio-, lääke- ja terveystieteiden sekä biotekniikan yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintoihin. Mutta rohkeasti vain kirja käteen muutkin biokemiasta ja solubiologiasta kiinnostuneet.

Myrkkyjen maailma–nuolimyrkystä sariiniin

Myrkkyjen maailma-kirja on nyt painossa ja ilmestynee elokuun aikana 2017 Gaudeamuksen kustantamana. Kirja kertoo luonnon myrkyistä ja niiden merkityksestä luonnon eliöille mikrobeista nisäkkäisiin. Myrkylliset kasvit ja sienet, käärmeet, liskot, hämähäkkieläimet sekä myrkylliset merenelävät: luonnon myrkyttäjien kirjo on laaja. Ihminenkin oppi varhain kastamaan nuolensa myrkkyyn lisätäkseen niiden tehoa. Afrikka, Aasia, Pohjois-ja Etelä-Amerikka ja Eurooppa ovat olleet myrkkynuolien käytön näyttämönä.  

 

Ihmisen surmaaminen myrkyttämällä oli maan tapa jo muinaisessa Roomassa ja myöhemminkin kuuluisaksi tulleita myrkyttäjiä esiintyi muun muassa Italiassa ja Ranskassa.Omaa aikaamme lähestyttäessä rikostutkimuksen keinojen kehittyminen on karsinut myrkyttäjäkandidaatteja, koska kiinnijäämisen riski on kasvanut. Silti aika ajoin rikolliset ovat onnistuneet aiheuttamaan tutkijoille päänvaivaa, esimerkkeinä Alexandr Litvinenkon myrkyttäminen radioaktiivisella polonium-alkuaineella ja  Georgi Markovin tappaminen risiinä sisältäneellä ammuksella.

 

Myrkkynuolilla metsästyksen ja sodankäynnin jatkumoa ovat tavallaan kemialliset aseet, jotka laittomuudestaan huolimatta ovat  olleet edelleen käytössä Syyrian sisällissodassa. Kemiallinen sodankäynti onkin saanut kirjassa oman lukunsa. "Kemistien sota" ensimmäisessä maailmansodassa jatkui  monissa valtioissa hermokaasujen kehittelyllä. Toisessa maailmansodassa niitä ei käytetty, mutta Irakin-Iranin sota toi ne jälleen sotanäyttämölle. Nykyinen huoli kemiallisista aseista terroristien käsissä on perusteltu.

 

Nykyajan arkeen kuuluvat myös lukuisat ihmisen valmistamat kemikaalit, joista osa on vaarallisia, varsinkin luontoon karanneina ympäristömyrkkyinä tai muuten väärin käytettyinä. Niihin liittyy muutama mittava onnettomuus, kuten Minamata-lahden elohopeakatastrofi tai kemikaalitehtaan räjähdys Bhopalissa 1984  Ja Sevesossa 1976. Kemikaalien kanssa meidän on kuitenkin elettävä, niin tärkeitä niistä on tullut nykymenolle. Tulisimmeko esimerkiksi toimeen ilman muoveja?  Avaimia kemikaaliturvallisuuteen ovat tutkimus ja valvonta. 

 

Tällaisia asioita kirja siis sisältää. Se on laaja-alainen katsaus myrkkyjen maailmaan. 

 

Myrkkyjen maailma pääsi vuoden 2017 tiedekirjaehdokkaaksi. Lue tuore arvostelu os. https://agricolaverkko.fi/review/johan-nyt-myrkyn-lykkasi/

Kirjasta radiossa: https://areena.yle.fi/1-4202115

 

Gaudeamus 2017. ISBN 978-952-495-449-5

Virukset- näkymättömät viholliset

Vuoden 2014 ebolavirusepidemia toi virukset jälleen julkisuuteen. Epidemia sai miettimään, miten näkymättömän pienet virukset saavat tarttuessaan aikaan niin dramaattisia seuraamuksia.  Virukset- näkymättömät viholliset  on kirja viruksista ja niiden ihmisille, eläimille ja kasveille aiheuttamista taudeista. Kirjassa käsitellään virusten ominaisuuksia, lisääntymistapoja, niiden torjuntaa rokotteilla ja virustautien lääkehoitoja, Esillä on myös se, miten ihminen on oppinut hyödyntämään viruksia lääketieteessä ja biotekniikassa.

 

Virukset-kirja pääsi vuoden 2016 tiedekirjaehdokkaaksi.

 

Gaudeamus 2016. ISBN 9789524953924

 

Aiheesta radiossa 

 

http://areena.yle.fi/1-3234816?autoplay=true


Biokemian ja solubiologian perusteet

 

Biokemian ja solubiologian perusteet 3–5. uudistettu painos (yhdessä Jyrki Heinon kanssa) Sanoma Pro 2017. Kirja sopii lukio- ja yliopiston aineopintotasolle, mutta rohkeasti vaan käteen muutkin jos aihe kiinnostaa. Kirja on mahdollisuuksien rajoissa kirjoitettu selkokielellä. 

Kirja ilmestyi WSOY:n kustantamana ensimmäisen kerran vuonna 2002 nimellä "Solubiologia". Sen toinen uudistettu painos ilmestyi 2004. Vuonna 2007 kirjan nimi uudistui nykyiseksi. Kirja on siten palvellut biotieteistä kiinnostuneita jo viisitoista  vuotta.

 

Vuonna 2017 ilmestyi peräti viides painos (kustantajan terminologian mukaan 3.-5. painos). Siihenkin on tehty korjauksia, täydennyksiä ja lisäyksiä, mutta kirjan perusrakenne on entinen.

 

Sisällyksestä: 1. Elämän kemiallinen logiikka; 2. Biomolekyylit;  3. Solun rakenne ja evoluutio; 4. Solun aineenvaihdunta; 5. Solun kalvorakenteet; 6. Genomin rakenne ja geenien ilmentyminen; 7. Proteiinien kohdentuminen soluissa ja rakkulaliikenne; 8. Solun tukiranka; 9. Soluväliaine; 10.Solun tarttuminen ympäristöönsä; 11. Tiedonsiirto solun sisällä ja solujen välillä; 12. Solusykli ja solunjakautuminen; 13.Ohjelmoitu solun kuolema; 14. Virusten solubiologiaa; 15.Kantasoluja ja erilaistuneita solutyyppejä; 16. Syöpä

 

3-5. painoksen ISBN: 978-952-63-2332-9

 

Saatavana hyvinvarustetuista kirjakaupoista sekä nettikirjakaupoista.

 

Biokemian ja solubiologian perusteet- harjoituskirja

Jyrki Heino ja Matti Vuento 2012

Biokemian ja solubiologian perusteet-oppikirjan käyttäjät saattavat tarvita harjoituskirjaa oppimisensa testaajaksi; toisaalta opettajille kirjalla voi olla käyttöä vaikkapa tenttikysymysten laatimista helpottamassa.

Kirjaa voi tiedustella Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitokselta (kustantaja). ISBN 978-951-29-4841-3


Paljon tilaa pohjalla–Johdatus nanoteknologiaan ja nanotieteeseen

Jyrki Heino ja Matti Vuento 2005

Tämä WSOY:n kustantama oppi-ja tietokirja kirja lienee ollut alan ensimmäisiä Suomessa. Nyt sitä voi kysellä divareista. Kirja tarkastelee nanoteknologian ja nanotieteen silloista tilaa sekä tulevaisuuden näkymiä. Tosiaan, uusi laitos tulisi tarpeeseen...

 

ÏSBN951-0-30048-9

“There are some themes, some subjects, too large for adult fiction; they can only be dealt with adequately in a children's book.” 
― Philip Pullman